wtorek, 11 lutego 2014

Kokosanki. Ciasteczka idealne na tłusty czwartek. Pyszny sposób na pozbycie się białek z jaj

Zapewne nie raz zdarzało Wam się wylewać niewykorzystane białko z jaj. Jeśli robiliście potrawę, do której przygotowania potrzebne były same żółtka oto idealny przepis na zagospodarowanie pozostałych białek. Ja z tych po siostrzanych świderkach w sosie Carbonara  postanowiłam zrobić coś bajecznie prostego i smacznego - kokosanki. Kiedyś na słodkim blogu Pani Beaty Kuśmierek widziałam przepis na takie białkowo - kokosowe ciasteczka i stąd w ogóle ten pomysł. Siostra w mobilnym internecie znalazła jakąś podobną wersję. Wystarczyło tylko wypróbować co i Wam polecam.


Składniki:
  • 200-250 gram wiórków kokosowych
  • 80-100 gram masła lub margaryny
  • 2 - 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek mleka 
  • szczypta soli




Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego cukier i mleko. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Należy uważać bo masa lubi się przypalać. Wychłodzone białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mieszamy delikatnie z przestudzoną masą kokosową. Czekamy kilka minut aż masa zgęstnieje (wiórki chłoną wilgoć). Formujemy niewielkie kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do porządnego zrumienienia, czyli 20-25 minut w temperaturze 180 - 190 stopni. Należy uważać - ciasteczka lubią się przypalać.




Przepis cudownie prosty, a smak ciasteczek obłędny. Nie ma się co oszukiwać - dietetyczne kokosanki nie są, ale dla doznań smakowych warto się skusić ;) Jeden z najsmaczniejszych sposobów na wykorzystanie zalegających białek. Na zbliżający się Tłusty czwartek w sam raz. Następnym razem wykorzystam przepis wspominany wcześniej. Jest bogatszy w składniki, więc pewnie i ciasteczka będą jeszcze lepsze.
Kokosowo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany