piątek, 21 lutego 2014

Dorsz smażony na cytrynową nutę. Soczyste wnętrze w chrupiącej skorupce

W myśl zasad zdrowego odżywiania na moim blogu pora na kolejną odsłonę ryby morskiej. Tym razem będzie to dorsz bałtycki w niekoniecznie zdrowym, ale jakże smacznym wydaniu. Nie upieczony czy nie ugotowany - tylko smażony i to w chrupiącej panierce ;) Dla samych walorów smakowych polecam. Nie zawsze przecież musi być tak totalnie zdrowo.


Składniki (na 3-4 osoby):
  • ok 1/2 kg filetów z dorsza
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz czarny
  • łyżka soku z cytryny
do panierki:
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • pieprz cytrynowy


Przygotowanie:
Obmyte i osuszone filety z dorsza solimy, pieprzymy. Obkładamy plastrami cebuli i skrapiamy każdy płat sokiem z cytryny. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Przygotowujemy panierkę. W jednej miseczce rozbełtujemy jajko. Do drugiej sypiemy mąkę, a w trzeciej mieszamy bułkę tartą z pieprzem cytrynowym.





Najpierw obtaczamy płaty w mące, następnie maczamy w jajku, a na koniec obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Kilka minut z każdej strony wystarczy. Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami na przykład i obowiązkowo ulubioną surówką. Panierka wychodzi chrupiąca i doskonale komponuje się ze smacznym, zwięzłym mięskiem ryby.
Do takiego przygotowania ryby zainspirował mnie bardzo smacznie prezentujący się  przepis z bloga Cool&Minty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany