piątek, 28 lutego 2014

Błyskawiczny sernik waniliowy w domowej polewie czekoladowej. To się musi udać! ;)

Wczoraj był tłusty czwartek. Jak to zwykle na jakieś święto splot codziennych wydarzeń uniemożliwia mi "wstrzelenie się" swoją kulinarną pisaniną w tematykę. Tak też było wczoraj i przedwczoraj. Kumulacja obowiązków pozbawiła mnie czasu na przyjemności. Dla równowagi pozostanę w tematyce słodkości i przedstawię przepis na prosty w wykonaniu sernik waniliowy w polewie czekoladowej. Przyznam z resztą, ze to pierwszy pieczony sernik jaki samodzielnie wykonałam. Skoro mi się udał to znaczy, że Wam też wyjdzie, jeśli tylko spróbujecie ;)



Składniki (na jedną blaszkę):
  • 1/2 kg twarogu półtłustego lub tłustego (ale i z chudego wyjdzie)
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/3 masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Żółtka miksujemy z cukrami. Dodajemy masło i ucieramy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy stopniowo ser i miksujemy na gładko (w miarę możliwości). Przeciwnicy grudek mogą ser najpierw przepuścić przez maszynkę. Następnie wsypujemy proszek budyniowy, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną - miksujemy jeszcze chwilę. Schłodzone białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z masą serową. W wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką blaszce układamy biszkopty lub herbatniki. Wykładamy masę serową. Wyrównujemy. Pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 170-175 stopni przez 60-70 minut (to już zależy od piekarnika). Sernik studzimy nie wyciągając z pieca, więc warto piec go kilka minut krócej bo i tak dojdzie.



Kiedy ostygnie przygotowujemy polewę. Zapraszam po przepis Polany sernik dekorujemy wedle uznania i wstawiamy do lodówki na ok godzinkę. Pyszności gotowe.










Przygotowanie sernika zajmuje ok 20 minut. Wystarczy go upiec i po wystudzeniu pyszny deser gotowy. Także bez polewy będzie doskonale smakował - np podany z ulubioną konfiturą owocową.
Przepis ten zmiksowałam z dwóch receptur, które znajdziecie w:


Serniki dla Miksera - edycja 1.14

2 komentarze:

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany