Składniki (na 6-7 osób):
- 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (wołowiny lub indyka)
- 1 opakowanie makaronu świderki
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 1/2 najmniejszego op. koncentratu pomidorowego
- 1/2 słoika domowej produkcji przecieru pomidorowego
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- papryka słodka
- bazylia
- oregano
- zioła prowansalskie
- tymianek i rozmaryn
Posiekane cebulę i czosnek przysmażamy na odrobinie oleju. Gdy zmiękną dodajemy mięso. Kiedy już nie jest surowe dodajemy po solidnej szczypcie wymienionych ziół oraz doprawiamy solą do smaku. Usmażone, ale nie wysuszone mięso zalewamy pomidorami w różnych postaciach. Czekamy aż się zagotuje i w razie potrzeby doprawiamy raz jeszcze ziołami oraz przyprawami. Dusimy kilka minut. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku do odpowiedniego stopnia miękkości.
Podajemy z drobno startym żółtym serem. Bajka. Tamto spaghetti wyszło Siostrze wyjątkowo aromatyczne. Mam nadzieje, że to za które właśnie będę się zabierać uda się podobnie dobrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany