Składniki (na jedną blaszkę):
- 1/2 kg twarogu półtłustego lub tłustego (ale i z chudego wyjdzie)
- 2 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1/3 masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Żółtka miksujemy z cukrami. Dodajemy masło i ucieramy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy stopniowo ser i miksujemy na gładko (w miarę możliwości). Przeciwnicy grudek mogą ser najpierw przepuścić przez maszynkę. Następnie wsypujemy proszek budyniowy, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną - miksujemy jeszcze chwilę. Schłodzone białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z masą serową. W wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką blaszce układamy biszkopty lub herbatniki. Wykładamy masę serową. Wyrównujemy. Pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 170-175 stopni przez 60-70 minut (to już zależy od piekarnika). Sernik studzimy nie wyciągając z pieca, więc warto piec go kilka minut krócej bo i tak dojdzie.
Kiedy ostygnie przygotowujemy polewę. Zapraszam po przepis Polany sernik dekorujemy wedle uznania i wstawiamy do lodówki na ok godzinkę. Pyszności gotowe.
Przygotowanie sernika zajmuje ok 20 minut. Wystarczy go upiec i po wystudzeniu pyszny deser gotowy. Także bez polewy będzie doskonale smakował - np podany z ulubioną konfiturą owocową.
Przepis ten zmiksowałam z dwóch receptur, które znajdziecie w:
wygląda rewelacyjnie, zjadłabym taki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki:) Pyszności !!! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń