wtorek, 4 lutego 2014

Ćwiartki kurczaka pieczone na słodko. Obiad idealny dla Juniora i Seniorki

Z produkcji kurczaka w sosie słodko - kwaśnym został mi ananas. Postanowiłam wykorzystać go do kolejnego dania obiadowego. Wiadomo, że osoby starsze mają ograniczone odczuwanie głodu. Wiadomo też, że preferują smaki słodkie. Często rezygnują z ciepłego obiadu czy innego wartościowego posiłku na rzecz zachomikowanych ciastek i innych łakoci. Doprowadza to do zmartwień, nerw, a w skrajnych przypadkach  nawet szału opiekunów, którzy usilnie próbują utrzymać dobry poziom odżywiania takiej osóbki ;)
Najprostszy sposób na ten problem? Obiad na słodko - wartości odżywcze podane w atrakcyjnej formie.
W tym konkretnym przypadku będą to ćwiartki kurczaka pieczone w marchwi i ananasie.


Składniki (na 2-4 porcje):
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 3-4 plastry ananasa
  • 1 średnia marchew
  • sól, pieprz
  • majeranek 
  • słodka papryka mielona
  • zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Umyte ćwiartki solimy i obsypujemy przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin lub całą noc w chłodne miejsce. Marchew kroimy w ćwiartki, a ananasa w kostkę i układamy w folii do pieczenia. Obsypujemy lekko pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na to układamy nasze ćwiartki. Nie podlewamy wodą - ananas i mięso puszczą wystarczająco dużo sosu.



Pieczemy w temp 180 - 190 stopni przez około godzinę. Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną, Kuskusem lub kaszą jęczmienną.
Smaczne, proste i trafia w gust "słodyczowych" Łasuchów - zarówno tych najmłodszych jak i najstarszych. Można dodać chili dla amatorów bardziej wyrazistych smaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany