niedziela, 17 sierpnia 2014

Cytrynowo - imbirowa polędwica w orientalnym stylu

A skoro dwieście tysięcy odsłon minęło, to wstyd coś nie upichcić dobrego. Po dość długiej jak na mnie przerwie witam się z Wami przepisem na chrupiącą, rumianą polędwiczkę wieprzową. Nieskromnie mówiąc - przepyszną. Pierwszy raz przyprawiłam ten gatunek mięsa w stylu orientalnym, a efekt jest taki, że następnego razu doczekać się wprost nie mogę. Sprawdźcie sami czy mój samozachwyt nie jest aby przesadzony.



Składniki (na 2 - 3 osoby):
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 łyżki miodu płynnego ( u mnie syrop z mniszka lekarskiego)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz biały
  • szczypta kurkumy
  • szczypta chili w płatkach
  • 1/2 mieszanki warzyw chińskich
Przygotowanie:
Miód i sok z cytryny mieszamy z imbirem, drobno tartym czosnkiem i chili. Dodajemy łyżkę oliwy i szczyptę soli.
Nacieramy nią lekko stłuczone plastry polędwiczki. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie - trzy godzinki.
Następnie nacieramy lekko mąką (pomieszana żytnia z pszenną). Smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po kilka minut z każdej strony wystarczy. W tym samym czasie gotujemy ryż i smażymy na maśle warzywa z dodatkiem czosnku, imbiru i kurkumy. Danie gotowe. Pysznie smakuje z sosem słodko pikantnym chili.

Powtórzę raz jeszcze - tak zamarynowana polędwica jest przepyszna. Na wierzchu chrupiąca, a w środku soczysta i miękka. Mniam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany