wtorek, 19 sierpnia 2014

Biały gulasz. Z indyka i z warzywami

Czyli po naszemu sosik po prostu. Nadszedł czas by ugotować coś gotowanego :) W końcu ileż można jeść smażone kotlety i placki ziemniaczane, choćby nie wiem jak pyszne były. Całe niedzielne popołudnie spędziłam w kuchni by początek tygodnia mieć spokojny - a do południa (prawie) spalam, więc wyobraźcie sobie jak szybko niedziela minęła. Wrr, nie dość, ze ostatni dzień weekendu, na dworze zimnica to jeszcze tak szybko uciekła, zamiast ciągnąć się w nieskończoność.
Wróćmy jednak do wątku głównego - kulinarnego. Gulasz z indyka. Jasny sos, kruche zdrowe mięso i sezonowe warzywa. Po szczegóły zapraszam do dalszej lektury:


Składniki:

  • 60 - 70 dag piersi z indyka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 malej papryki czerwonej
  • 1/2 malej papryki żółtej
  • 1 mała marchew
  • kilka strąków fasoli szparagowej (najlepiej zielonej)
  • ok 1 litra wrzątku
  • sól
  • pieprz biały
  • czosnek suszony
  • kurkuma
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka płatków chili
  • maka do obtoczenia mięsa (żytnia z pszenną)
  • olej do przysmażenia

Przygotowanie:
Mięso kroimy w dość grubą kostkę. Przyprawiamy białymi przyprawami i kurkumą.
Pieprzu białego nie należy oszczędzać. Odstawiamy mięso na 2-3 godzinki w chłodne miejsce. Następnie obtaczamy w mące. Podsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Wrzucamy na gotującą wodę. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę z dodatkiem vegety. Wrzucamy do mięsa.  Dusimy ok 30 minut pod przykryciem. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę a marchew w słupki. Najpierw dorzucamy marchew i fasolkę bo się dłużej gotują. Na ostatnie kilka minut wrzucamy paprykę. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos odrobiną maki i łyżką śmietany. Gotowe. Dla koloru wrzucamy odrobinę kopru.
U nas z uwielbianymi kluskami śląskimi, które wczoraj lepiłam w ramach weekendowej rozrywki ;) Kluseczki z ziemniaków gotowanych na parze, więc samo zdrowie - no może gdyby nie to, że Mąż postanowił je pysznie odsmażyć, a nie odgotować ;).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany