wtorek, 5 sierpnia 2014

Potrawka warzywna na kiełbasie w dwóch wariantach czyly pierwsze samodzielne leczo

Kiedyś wspominałam, że nie robię leczo bo mi nie warto - dla siebie samej. Do tej pory bazowałam na leczo Mamy bądź Teściowej. Ostatnio kiedy je jedliśmy Syn wcinał ze smakiem, a i Mąż się przekonał. Postanowiłam więc szybko upitrasić leczo - ma ono w końcu wiele zastosowań w kuchni. Na upalne obiady - w sam raz. W ostateczności jeśli nie będzie chciało się nic więcej robić to i z samą bułeczką będzie pyszne.


Składniki: (na niewielki garnek):
  • 1 papryka czerwona
  • 1 i 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 pętka niezbyt tłustej dobrej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie pomidory
  • sól, pieprz
  • papryka mielona słodka
  • papryka mielona wędzona
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Kiełbasę - w półplasterki. Pomidora parzymy, obieramy ze skóry i tez kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oleju. Przerzucamy do garnka. Na tym samym tłuszczu obsmażamy kiełbasę z dodatkiem pieprzu. Następnie podsmażamy chwilę paprykę - z dodatkiem słodkiej papryki mielonej. Przerzucamy do garnka. Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażamy pomidora - z dodatkiem soli i pieprzu by wydobyć smak. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości papryki. W razie potrzeby podlewamy odrobina wody. Doprawiamy ewentualnie solą oraz papryką słodką i wędzoną. Mniam. Podajemy z czym chcemy i jak chcemy. Przepis na upały i sezon paprykowy idealny. Szybko, zdrowo, kolorowo. U nas następnego dnia dołożyliśmy podsmażaną pierś przyprawianą papryką wędzoną. Zupełnie nowego smaku nabrało danie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany