wtorek, 17 czerwca 2014

Mundialowe mini pizze salami na ostro. Domowa super przekąska - do piwka, meczu czy filmu

Nastał czas kiedy w męskim świecie liczą się dwie rzeczy: piłka nożna i dobra do niej zakąska. Mistrzostwa Świata w piłce nożnej. Każdy mecz jest dobry, każdy mecz jest ważny ... podobno ;) Za to jedzenie to już nie każde do piłki pasuje. Musi być coś do pochrupania i do piwa oczywiście. Pewnie, że można zapychać naszych Panów kupnymi chipsami itp, ale warto pokusić się o domowe przekąski. Przynajmniej czasami. Mistrzostwa dość długie, meczy co nie miara, więc bez przesady oczywiście - bo się zaharować w kuchni można ;)  Po prostu czasem trzeba miłosiernie dać ich brzuchom odpoczynek od chemicznych przekąsek. Oto propozycja nr 1 w tym temacie - domowe mini - pizze.



Składniki (10-12 sztuk):
ciasto:
  • 400-500 gram mąki
  • 1 opakowanie drożdży w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta ziół prowansalskich 
  • letnia woda (ilość do wyrobienia ciasta)
dodatki:
  • sos pomidorowy
  • 30-40 dag sera żółtego tartego
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 średnie pieczarki
  • kilka-kilkanaście plasterków ostrego salami
  • sos czosnkowy
  • papryka mielona ostra
Przygotowanie: 
Drożdże mieszamy z mąką i przyprawami. Dodajemy olej i wodę przy wyrabianiu ciasta. Kiedy się już nie klei do rąk i ma jednolitą konsystencję - odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut - pod przykryciem . W tym czasie szykujemy sosy - pomidorową bazę do pizzy i czosnkowy do posmarowania już gotowych placków. Odnośniki do receptur na owe sosy znajdziecie powyżej.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kulki. Rozwałkowujemy na małe placki grubości ok 1 cm. Smarujemy pastą pomidorową. Posypujemy cebulą, pieczarkami i serem. Na wierzchu układamy pokrojone w pasy plastry salami. Opcjonalnie posypujemy chili w proszku lub ziołami prowansalskimi. Pieczemy na papierze do pieczenia - ok 12 minut w temperaturze 210-215 stopni. My pieczemy ok 8 minut na dolnym ruszcie, a ostatnie 4 na środkowym, ale to już każdy ma swoje sposoby na własne piekarniki ;) Tak samo jak i pomysły na ulubione dodatki.

















Minie - pizze smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Stanowią idealną przekąskę do grania czy w podróży - jeśli podamy je bez sosu - na pewno się nie ubrudzimy.
Te pizzerinki powstały jeszcze ze starej receptury, więc nie będę nic zmyślać ;) Niebawem przedstawię jednak przepis na ciasto do pizzy - jeszcze lepsze niż to opisane powyżej.




Jeść czy grać?

1 komentarz:

  1. ja na meczach wcinam do piwka bienkie kabanosy bekonowe z biedry :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany