piątek, 6 czerwca 2014

Grillowane vel pieczone warzywa do... czy tam zamiast obiadu

Grillowa pora roku w pełni. Oprócz wszelkiego rodzaju mięs warto wrzucić na ruszt również warzywa. Oto prosty przepis na miks warzyw pieczonych. Nada się jako wspaniałe uzupełnienie posiłku mięsnego jak i samodzielne danie dla tych z gatunku roślinożernych ;)


Składniki (wersja podstawowa):
  • 1 średnia cebula
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 spora marchew
  • mieszanka ziołowa do grilla (bez konserwantów)
  • sól
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • pieprz biały
  • pieprz czarny
  • łyżeczka miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Umyte warzywa kroimy: marchew w paski (szybciej zmięknie), papryki w paski, a cebulę w pióra. Przyprawy mieszamy z miodem i oliwą. Warzywa mieszamy z powstałą pastą. Pieczemy w zawiniątkach z folii aluminiowej ok 30 - 40 minut. Jest to bardzo podstawowa wersja - do przygotowania również w warunkach domowych (w piekarniku). Możemy urozmaicać skład wedle własnych upodobań - innymi warzywami lub różnego rodzaju serami. Warzywa wychodzą bardzo aromatyczne. Będą stanowić doskonały dodatek do pieczonych lub gotowanych mięs. Na zdjęciu z kurczakiem po francusku.


Grillowanie 2014
Lepiej z eko torbami od Odszukaj.com
Vege grillowanie
Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany