Składniki (10-12 sztuk):
ciasto:
- 400-500 gram mąki
- 1 opakowanie drożdży w proszku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- szczypta ziół prowansalskich
- letnia woda (ilość do wyrobienia ciasta)
- sos pomidorowy
- 30-40 dag sera żółtego tartego
- 1 średnia cebula
- 2-3 średnie pieczarki
- kilka-kilkanaście plasterków ostrego salami
- sos czosnkowy
- papryka mielona ostra
Drożdże mieszamy z mąką i przyprawami. Dodajemy olej i wodę przy wyrabianiu ciasta. Kiedy się już nie klei do rąk i ma jednolitą konsystencję - odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut - pod przykryciem . W tym czasie szykujemy sosy - pomidorową bazę do pizzy i czosnkowy do posmarowania już gotowych placków. Odnośniki do receptur na owe sosy znajdziecie powyżej.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kulki. Rozwałkowujemy na małe placki grubości ok 1 cm. Smarujemy pastą pomidorową. Posypujemy cebulą, pieczarkami i serem. Na wierzchu układamy pokrojone w pasy plastry salami. Opcjonalnie posypujemy chili w proszku lub ziołami prowansalskimi. Pieczemy na papierze do pieczenia - ok 12 minut w temperaturze 210-215 stopni. My pieczemy ok 8 minut na dolnym ruszcie, a ostatnie 4 na środkowym, ale to już każdy ma swoje sposoby na własne piekarniki ;) Tak samo jak i pomysły na ulubione dodatki.
Minie - pizze smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Stanowią idealną przekąskę do grania czy w podróży - jeśli podamy je bez sosu - na pewno się nie ubrudzimy.
Te pizzerinki powstały jeszcze ze starej receptury, więc nie będę nic zmyślać ;) Niebawem przedstawię jednak przepis na ciasto do pizzy - jeszcze lepsze niż to opisane powyżej.
ja na meczach wcinam do piwka bienkie kabanosy bekonowe z biedry :)
OdpowiedzUsuń