wtorek, 24 czerwca 2014

Kurczak w jabłkach. Aromatyczny, rumiany, chrupiący

I znowu kurczak... Co ja poradzę, że jak nie mam pomysłu na obiad to kończy się na kurczaku. W końcu łatwo go zdobyć, a ponadto da się szybko przyprawić i to na nieskończenie wiele sposobów. Ostatnio najlepiej nam smakuje ten w musztardzie francuskiej. Tym razem upiekłam go dla odmiany w majeranku i z jabłkiem. Mniam. Znowu prosto szybko, smacznie i kurczakowo.



Składniki:
  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 1 twarde, słodkie jabłko
  • garść majeranku
  • dużo pieprzu
  • kilka kropli sosu sojowego ciemnego
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól
Przygotowanie:
Umyte ćwiartki nacieramy solą, dużą ilością pieprzu i majeranku. Skrapiamy cytryną i sosem sojowym. Odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy w rękawie - z pokrojonym w ósemki, pozbawionym gniazd jabłkiem. Temperatura: początkowo 190 stopni, potem 180. Czas pieczenia ok. 1 godzina. Podajemy z ryżem i ulubioną surówką - np. z białej rzodkwi.


Prosty obiad - na szybki obiad w sam raz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany