wtorek, 23 czerwca 2020

Bazyliowe penne z grillowaną piersią kurczaka. Pełnia włoskiego smaku z PONTI.

Witam Was serdecznie. Za oknem upalnie, burzowo wręcz tropikalnie. Takie warunki nie sprzyjają wielogodzinnemu gotowaniu mam więc dla Was przepis na pyszne, ale też proste i szybkie danie obiadowe, które dzięki magicznej trójce produktów marki PONTI dosłownie porazi eksplozją włoskich smaków. Oprócz walorów smakowych zaletą dania jest to, że jego produkcja nie wymaga zbyt długiego przebywania w rozgrzanej kuchni. 😄 Brzmi kusząco? Sprawdźcie sami.
Zapraszam na penne z pesto bazyliowym i suszonymi pomidorami w towarzystwie grillowanej piersi kurczaka. 



Składniki (na 2-3 osoby):             
  • 1/2 opakowania makaronu penne
  • 5 dorodnych suszonych pomidorów Ponti
  • 2 "czubate" łyżki bazyliowego pesto Ponti
  • 1-2 plastry chudego boczku
  • 1/2 fileta z kurczaka
  • "zubelek"złocistego sera pleśniowego
  • kilka pomidorków koktajlowych
Marynata do mięsa:
  • przyprawa ziołowa do drobiu
  • sól
  • szczypta suszonych pomidorów z chili - przyprawa
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 łyżeczki majonezu
  • 1/2 łyżki oliwy lub oleju z suszonych pomidorów
  • kilka kropli octu balsamicznego Ponti
Przygotowanie:
Zaczynamy oczywiście od zamarynowania mięska. Mieszamy majonez z oliwą i octem balsamicznym i nacieramy wykrojone z fileta medaliony. Następnie doprawiamy przyprawą ziołową do drobiu, chili z suszonymi pomidorami oraz niewielką ilością soli. Ja wybrałam gotowe mieszanki przypraw zaufanych marek. Mięso delikatnie oprószamy też kurkumą, która nie dość że ma fantastyczne właściwości zdrowotne dla naszego układu trawiennego to jeszcze pięknie zabarwi nasze mięsko. Dodanie odrobiny octu balsamicznego, majonezu i oliwy sprawi że nasze filety pięknie skruszeją, a jednocześnie zachowają soczystość w czasie grillowania.
Fajnie, jeśli uda nam się zrobić to co najmniej 2 godzinki przed gotowaniem właściwym.

Samo przygotowanie posiłku jest banalne i zajmie nam tyle czasu co ugotowanie makaronu.
Nasze penne gotujemy oczywiście
al dente. Zanim odlejemy makaron, zabezpieczamy 1/3 kubka wody z gotowania na tzw. wszelki wypadek, gdyby danie było "za suche".😏 W tym czasie posiekany w paski boczek wysmażamy na chrupiące skwareczki. Rozgrzewamy patelnię grillową. Możemy ją posmarować olejem
z  suszonych pomidorów. Będzie jeszcze bardziej aromatycznie.
Skwarki z boczku odsączamy, a na wytopiony tłuszcz wrzucamy makaron. Dodajemy dwie porządne łyżki pesto. Mieszamy. Dorzucamy aromatyczne suszone pomidorki posiekane w paski.
Lekko podgrzewamy, żeby uwolnić wszystkie smaki. W tym samym czasie grillujemy pierś razem z kolorowymi pomidorkami. Ok 3-4 min z każdej strony wystarczy (czas w zależności od rozmiarów naszych medalionów)
Gotowe. Teraz tylko wystarczy nasze danie nałożyć na talerz, "doprawić" listkiem bazylii dla wyglądu i kruszonką z sera pleśniowego Gold dla smaku. Chrupkami z boczku najfajniej obsypać gotowe danie. My, niecierpliwi dorzucimy je do makaronu i zniknęły wizualnie zamiast cieszyć oko.
Danie pyszne. Każdy składnik czuć z osobna, a jednocześnie razem tworzą mega włoską całość.
Użyte w procesie twórczym produkty marki PONTI dały niesamowitą moc. Danie aromatyczne, pełne włoskich nut...
Nie ma się co dziwić - opisy produktów tej marki, na platformach gdzie można je zamówić wszystkie są w podobnym tonie: 
...oryginalny włoski sos na bazie bazylii, oliwy z oliwek, orzeszków pinii oraz serów Pecorino i Grana Padano.  Tradycyjna receptura, która zaskakuje świeżością aromatycznej bazylii i orzechowym delikatnym smakiem potwierdza autentyczność i wybitną jakość tego produktu. Pesto z bazylią Ponti świetnie smakuje z makaronem, ale również jako składnik dań mięsnych, rybnych, sałatek a także do smarowania grzanek...

...Dojrzałe, czerwone włoskie pomidory suszone w promieniach sycylijskiego słońca (słodko-kwaskowaty lekko dymny smak) zanurzone w najwyższej jakości aksamitnym oleju słonecznikowym...

...Ocet balsamiczny z Modeny firmy Ponti od razu zachwycił włoskie podniebienia! Otrzymywany jest poprzez mieszanie octu winnego i gotowanego moszczu z winogron. Dzięki leżakowaniu w drewnianych baryłkach dojrzewa, otrzymując wyjątkowy ciemnobrunatny, świetlisty kolor mieniący się złoto-czerwonymi odcieniami. Jego zrównoważony, przyjemny, słodko kwaśny smak wspaniale komponuje się z gotowanymi i surowymi warzywami oraz czerwonym mięsem...

Nic dodać nic ująć. Deklaracje producenta jak i dystrybutorów marki są trafne i nieprzesadzone, a produkty wykorzystane do przygotowania pysznego obiadu połechtały pysznie nasze podniebienia.



Cmokaliśmy z zachwytu jeszcze kilka minut po zjedzeniu, a następnego dnia zgadnijcie co było na obiad?  Polecam moją recepturę zarówno na letni obiad jak i kolację czy przystawkę na spotkanka różnego rodzaju. Dzięki bazyliowemu pesto od Ponti - nawet wakacyjne gotowanie w warunkach polowych może przenieść Was do pięknych, smakowitych Włoch 👌💗
Bez mięsnych dodatków byłoby myślę równie pysznie, więc może to być doskonała opcja także dla nie-mięsożerców 💚

Produkty tej marki znajdziesz w sklepach tradycyjnych w całej Polsce:  Makro C&C, Selgros, E.Leclerc, Intermarche, Auchan, Carrefour, Delikatesy Centrum i sieciach lokalnych np. Sklepy Doroty oraz w sklepach internetowych np. frisco.pl. Ja gorąco polecam.

Pomidory mięsiste, pięknej barwy, zanurzone w aromatycznym oleju. Pesto to eksplozja smaku sama w sobie. Czuć świeżość i intensywny smak bazylii, podbite aksamitem oliwy wymieszanej z orzeszkami pinii i Grana Padano. Ocet balsamiczny fantastycznie zdał egzamin jako składnik marynaty. Teraz jednak pora wykorzystać go do sałatek by w pełni odkryć jego nuty.

...Z pewnością w Kuchni po mojemu...

Zapraszam niebawem



1 komentarz:

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany