środa, 30 lipca 2014

Spód do pizzy z mąki razowej. Zdrowsze ciasto do fast - fooda

Kilka dni temu znów było święto pizzy w naszym domu. Tym razem jednak ciasto zagniotłam z dodatkiem mąki razowej. Jak już pisałam z mąką pszenną mojemu organizmowi nie po drodze ale przecież nie odmówię sobie z tego powodu takich przysmaków jak pizza właśnie. Oto przepis na ciasto do pizzy dla wszystkich, którzy ograniczają spożycie mąki pszennej:







Składniki (na dwie duże blachy):
  • 40-50 dag  świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • plaska łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • ilość mąki razowej do wypieku pieczywa potrzebna do zagniecenia ciasta
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej






Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże rozpuszczamy wraz z solą, cukrem i oliwą w letniej wodzie. Następnie wlewamy do miski. Dodajemy stopniowo mąkę - tak by powstało sprężyste, nielepiące się ciasto. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Ciasto pozostawiamy a ok 30 minut do wyrośnięcia. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na placki dopasowane rozmiarem do posiadanych blaszek.Teraz wystarczy tylko przystroić pizzę pastą pomidorową i ulubionymi dodatkami.


Zdrowsza od pszennej wersja, a równie pyszna. Ciasto pięknie wyrasta (dosłownie słychać jak rośnie;) Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany