Prędzej czy później przychodzi pora na pyszny, mięsny obiad. Dawno w mojej kuchni żeberek nie było. Kilka razy z rzędu przygotowywałam je w coli. Tym razem będzie odmiana. Też pieczone lecz po uprzednim zamarynowaniu w miodzie płynnym i aromatycznych przyprawach. Najlepszą z nich i zarazem najnowszym nabytkiem Kuchni po mojemu jest wędzona papryka prosto z Anglii. Zamówiliśmy ją u Teściowej - Podróżniczki. To super przyprawa, która pięknie wzbogaca smak dań różnego rodzaju. Zabawne, że w Anglii dostępna jest w byle markecie, a u nas trzeba się jej trochę naszukać. Czy doda smaku Waszym żeberkom? Sprawdźcie sami ;)
sobota, 28 czerwca 2014
piątek, 27 czerwca 2014
Oszczędnościowe placuszki obiadowe II. Zdrowsza wersja, bardziej light
Jakiś czas temu opisałam obiad z niczego w postaci oszczędnościowych placuszków obiadowych. To taki mój pomysł na obiad, kiedy gotować się nie chce, przygotowywać i starać też nie ;) I znów taki dzień nastał. Tym razem jednak wzięłam pod uwagę kwestie zdrowotne i odchudziłam nieco procedurę. Walorów smakowych na szczęście to nie zmieniło.
środa, 25 czerwca 2014
Knedle z całymi owocami. Idealny obiad czy podwieczorek na letnie dni. Bez glutenu do tego.
Mmm, na samo wspomnienie mnie się tych knedelków zachciewa. Zrobiłam je na obiad w zeszły piątek i co z tego wyszło? Poezja smaku. Wiem, brzmi to nieskromnie, ale co ja poradzę, że takie dobre były. A wszystko dzięki zmiksowanej inspiracji Kuchni w wersji light.
Przepis źródłowy lekko zmodyfikowałam na potrzeby, zasoby i przyzwyczajenia Kuchni po mojemu
Sprawdźcie sami: pyszne, lekkie, proste i bezglutenowe:
Przepis źródłowy lekko zmodyfikowałam na potrzeby, zasoby i przyzwyczajenia Kuchni po mojemu
Sprawdźcie sami: pyszne, lekkie, proste i bezglutenowe:
wtorek, 24 czerwca 2014
Kurczak w jabłkach. Aromatyczny, rumiany, chrupiący
I znowu kurczak... Co ja poradzę, że jak nie mam pomysłu na obiad to kończy się na kurczaku. W końcu łatwo go zdobyć, a ponadto da się szybko przyprawić i to na nieskończenie wiele sposobów. Ostatnio najlepiej nam smakuje ten w musztardzie francuskiej. Tym razem upiekłam go dla odmiany w majeranku i z jabłkiem. Mniam. Znowu prosto szybko, smacznie i kurczakowo.
poniedziałek, 23 czerwca 2014
Placek po góralsku - pizzowy przysmak Taty
Nasz domowy Tata (konkretnie Tata mojego Syna;) ma dziś swoje święto. Z tej okazji życzymy Mu z Maksiem sto lat w zdrowiu i szczęściu. Ponadto z tej właśnie okazji postanowiłam opisać jeden z Jego przysmaków. Jakiś czas temu obiecywałam Wam nowy przepis na ciasto do pizzy. Myślę, że Dzień Taty to dobry dzień na realizację obietnicy. Dlaczego? Bo owym przysmakiem Taty - tajemniczym plackiem po góralsku jest nic innego jak pizza. Oto kolejna jej odsłona na moim blogu. Nowy przepis na ciasto, nowa jego kreacja. Niebo w gębie. Sprawdźcie sami czy na przysmak z okazji Dnia Ojca się nada:
niedziela, 22 czerwca 2014
Polędwiczka wieprzowa sprzed lat - mocno oklepana lecz najprościej smakowita
Polędwiczki wieprzowe z mięsnego rarytasu - drogiego i odświętnego stały się produktem pospolicie używanym w naszych kuchniach. Ich zakup nie stanowi już żadnego problemu, jak to kiedyś bywało. Nastąpił istny wysyp pomysłów na przygotowanie tej delikatnej części wieprzowego mięsa - co jeden to bardziej wymyślny. Można zaryzykować stwierdzenie, że część z nas ma już polędwiczkowy przesyt. Ja dziś postanowiłam przedstawić przepis na polędwicę w formie jaką pamiętam z przed lat. Kiedyś bowiem zakup polędwiczki był nie lada wyczynem, a samo przygotowanie jej na obiad wprowadzało klimat odświętny ;) Prosto, smacznie, bez kombinacji.
piątek, 20 czerwca 2014
Piątkowe smarowidło do pieczywa. Domowa pasta szczypiorkowa z jajem
Niedawno Teściowa była w Anglii u Brata. Jakiś czas temu (czyly kilka lat wstecz) również tam byliśmy. Oprócz zwiedzenia podstawowych atrakcji Londynu, "integracji" i chwil spędzonych z Wujkami, poznaliśmy dwa cudowne przysmaki kuchni brytyjskiej, które zawładnęły naszym sercem - kultowe fish & chips oraz pastę serową do kanapek. Przed wyjazdem Mamy złożyliśmy u Niej zamówienie na ową pastę. Liczyliśmy na cudowną kolację z utęsknionym smakiem. Kiedy przywieźliśmy Mamę z lotniska, padło pytanie o zamówiony przysmak. Ku naszemu smutkowi okazało się, że zbyt krótkie terminy ważności uczyniły przywiezienie smacznego "suveniru" bezsensownym. No cóż, rozczarowanie było, ale postanowiłam, że niedługo po prostu sama przygotuję tę pastę. Na razie to niemożliwe - z powodu braku sera cheddar w naszej lodówce. Smak na jakieś smarowidło do kanapek jednak nie ustaje i dlatego powstała ta prosta domowa pasta. Idealna do piątkowych kanapek.
czwartek, 19 czerwca 2014
Kurczak w garnku pieczony. Bez tłuszczu.
Dawno nie było go na moim blogu i niezbyt często w mojej kuchni gości ostatnio. Czas sobie i Wam o nim przypomnieć. Oto propozycja na kurczaka pieczonego z garnca. Powstał już jakiś czas temu: bez tłuszczu i zbyt wysokiej temperatury, a soczysty i pełen smaku. Zainteresowanych zapraszam do lektury:
wtorek, 17 czerwca 2014
Mundialowe mini pizze salami na ostro. Domowa super przekąska - do piwka, meczu czy filmu
Nastał czas kiedy w męskim świecie liczą się dwie rzeczy: piłka nożna i dobra do niej zakąska. Mistrzostwa Świata w piłce nożnej. Każdy mecz jest dobry, każdy mecz jest ważny ... podobno ;) Za to jedzenie to już nie każde do piłki pasuje. Musi być coś do pochrupania i do piwa oczywiście. Pewnie, że można zapychać naszych Panów kupnymi chipsami itp, ale warto pokusić się o domowe przekąski. Przynajmniej czasami. Mistrzostwa dość długie, meczy co nie miara, więc bez przesady oczywiście - bo się zaharować w kuchni można ;) Po prostu czasem trzeba miłosiernie dać ich brzuchom odpoczynek od chemicznych przekąsek. Oto propozycja nr 1 w tym temacie - domowe mini - pizze.
niedziela, 15 czerwca 2014
Kisiel domowy truskawkowy. O niebo lepszy niż kupny
W zeszłym roku pisałam o domowym kisielu wiśniowym lub wieloowocowym. To pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców. Do przygotowania zarówno ze świeżych owoców jak i kompotów z zeszłego sezonu. Patrząc na warunki pogodowe za oknem sezon truskawkowy może się niedługo skończyć. Jeśli jednak uda wam się kupić dojrzałe słodkie owoce i nie będziecie do końca wiedzieli co z nimi zrobić - domowy kisiel to bardzo dobra opcja. Nie wymaga czasu ani wysiłku, a truskawkowa, uśmiechnięta gęba tych najmłodszych - bezcenna.
sobota, 14 czerwca 2014
Młoda kapustka - duszona czy może bezduszna?
Najlepszą kapustkę duszoną robi moja Mama - ma to po mojej Babci ;) Zaraz po nich plasuje się ta przyrządzana przez moją Teściową. Do tej pory sama nie robiłam tego sezonowego przysmaku. Po części dlatego, że zawsze któraś z wyżej wspomnianych kobitek podrzucała nam porcję kapusty "na wynos". Po części z obawy, że tak jak z mamowymi mielonymi - nie dorównam do ideału. W tym roku nikt nam jednak kapustki nie podrzucił ;) więc póki młoda kapusta jest jeszcze młoda trzeba było wziąć sprawy w swoje ręce. Czy udało mi się osiągnąć tę pełnię smaku? Przeczytajcie do końca to się przekonacie.
czwartek, 12 czerwca 2014
Fotogeniczne i mega delikatne galaretki z kurczaka na chłodzącą kolację po upalnym dniu
A propos kulinarnych rozpieszczanek mojej Teściowej oto kolejna specjalność, na którą zawsze z apetytem czekamy. Co jakiś czas mamy cudowne urozmaicenie kolacji w postaci pysznych galaretek z mięskiem kurczaka, marcheweczką i zieleniną. Mniam. Syncio jest zawsze zachwycony i zajada galaretkę pełnymi garściami - dosłownie ;)
środa, 11 czerwca 2014
Orzeźwiający drink z owocami, czyli truskawkowe Martini Rosato dla ochłody
Nastały upalne dni i gorące wieczory. Chłodne napoje i orzeźwiające drinki jak najbardziej "w cenie". W końcu po męczącym dniu trzeba sobie "dać na luz". Lekki drink jak kultowe Mojito czy wybuchowe Rosato to idealny sposób na wytchnienie od upału. Oto kolejna domowa propozycja na orzeźwiający napój - pyszny w wersji wyskokowej i tej bez procentów. Sprawdźcie sami, póki truskawki czekają na Was dosłownie na ulicy ;)
wtorek, 10 czerwca 2014
Truskawkowe serniczki Teściowej dla ochłody. Tradycyjnie oryginalna receptura.
Są różne Teściowe. Kawały o nich krążą niesamowite, a niektóre wręcz groteskowe. Dowcipy z tej serii - choć czasem bardzo śmieszne są fantastycznym źródłem i nośnikiem stereotypów odnoszących się do kobiet pełniących tę niecną rolę społeczną. A Teściowa to przecież człowiek jak każdy inny - co nie prosił się o tę funkcję społeczną, tylko od rodzonego dziecka dostał ją w "ślubnym prezencie" ;) I tak jak z każdym człowiekiem - z Teściową da się, bądź się nie da ... dogadać oczywiście.
sobota, 7 czerwca 2014
Szybkie i puszyste ciasto z wolnej Polski ;) Kompozycja nr 2: z bananami i gorzką czekoladą
Oto przepis na ciasto, które powstało z nadmiaru bananów. Ostatnio jeden z dyskontów spożywczych dał bardzo dobrą cenę na te owoce. Czasy komuny, kartek i pustych półek w sklepach dawno minęły, a ja ich właściwie prawie nie pamiętam. Mimo to chyba z mlekiem matki wyssałam oszczędność i zdolność do chomikowania. Czasem skutkuje to zakupieniem nadmiernej ilości jedzenia "w dobrej cenie". Tak było z owymi bananami..., z których nadmiaru powstało przepyszne ciasto.
piątek, 6 czerwca 2014
Grillowane vel pieczone warzywa do... czy tam zamiast obiadu
Grillowa pora roku w pełni. Oprócz wszelkiego rodzaju mięs warto wrzucić na ruszt również warzywa. Oto prosty przepis na miks warzyw pieczonych. Nada się jako wspaniałe uzupełnienie posiłku mięsnego jak i samodzielne danie dla tych z gatunku roślinożernych ;)
czwartek, 5 czerwca 2014
Jasny sos do zapiekanek, warzyw i mięs. Beszamel po raz pierwszy
Tak jak nie robiłam nigdy wcześniej szparagów, tak i z beszamelem nie miałam w swojej kuchni do czynienia. Ten delikatny, biały sos doskonale pasuje do gotowanych warzyw, białych mięs jak i wszelkiego rodzaju zapiekanek. Jest bardzo prosty do przygotowania, czego szczerze mówiąc się nie spodziewałam.
Oto przepis ściągnięty z bloga Smaczny Kąsek.
Oto przepis ściągnięty z bloga Smaczny Kąsek.
wtorek, 3 czerwca 2014
Pysznie zapiekane zielone szparagi - zdrowe lecz nie nasze smaki
Wstyd się przyznać - oboje z Mężem do tej pory nie mieliśmy okazji jeść zielonych szparagów. Przynajmniej żadne z nas takiej sytuacji nie pamięta. Ja na pewno ich do tej pory sama nie przyrządzałam. Już w zeszłym sezonie o nich wspominaliśmy jednak się nie złożyło. Tym razem udało się zanim zniknęły ze sklepowych półek. Oczywiście najpierw zrobiłam "research" jak najlepiej je przyrządzić. Zdecydowanie najpopularniejszy przepis w sieci to szparagi zapiekane z szynką dojrzewającą pod beszamelem (przepis żródłowy). Na pierwszy raz w sam raz - pomyślałam. Pozostało przepis wprowadzić w życie:
Subskrybuj:
Posty (Atom)