sobota, 1 marca 2014

Karkówka pieczona w majonezie i keczupie. Obiad na niedzielę, świąteczny stół czy zwykły dzień

Moja droga Mama - Kuracjuszka oprócz powiewu zdrowia, przywiozła z pobytu w Konstancinie kilka naprawdę fajnych przepisów. Dziś opiszę jeden z nich, do którego przyznam szczerze byłam początkowo sceptycznie nastawiona. Pierwszy raz przyrządziłyśmy to danie razem. Efekt mnie zaskoczył i to bardzo pozytywnie. Pyszny obiad. Prosty do przygotowania, ale robi wrażenie. Spokojnie możecie zaserwować to danie na rodzinne spotkanie przy stole. Zasmakuje na pewno.


Składniki (na 5-6 osób z apetytem):
  • 1,5 kg ładnego, chudego schabu karkowego
  • 2 średnie cebule
  • mały słoik majonezu
  • kilka łyżek keczupu pikantnego
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięsa wieprzowego bez konserwantów
Przygotowanie:
Umyte mięso kroimy na kotlety grubości ok 1,5 cm. Bardzo lekko solimy (lub nie) i pieprzymy z obu stron oraz oprószamy mieszanką przypraw. Odstawiamy na jakiś czas w chłodne miejsce. Cebulę siekamy w pióra. Tuż przed pieczeniem układamy kotlety w naczyniu żaroodpornym w pozycji pionowej, przekładając je posiekaną cebulą.W miseczce mieszamy majonez z keczupem i wylewamy na ułożone w całość mięso.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po jakimś czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy "na wygląd" - ok 1,5 godziny. Ma być wypieczone, rumiane, ale nie spalone.


 Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i lekką sałatką, ewentualnie z samym bigosem. Danie genialne w swojej prostocie. Na świąteczny huk pracy przepis w sam raz. Zrobi wrażenie nawet na "karkówkowych" sceptykach. Mięsko wypieka się z tłuszczu na kruchutkie i soczyste zarazem kotleciki. Nie ukrywajmy jednak - danie nie ani lekkie ani dietetyczne. Mimo to gorąco polecam, a nieznanej mi z imienia autorce przepisu dziękuję za smaczną inspirację.

15 komentarzy:

  1. mam pytanie- czy w przepisie chodzi o schab czy o karczek?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    W przepisie wykorzystujemy schab karkowy - w miarę możliwości jak najchudszy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli zwyczajnie mówiąc karczek-karkówka bo nie każdy wie co to schab karkowy :P

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziś robie na obiad ten zachwalany speciał... opinia będzie wieczorem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak na danie dla kuracjuszy, parę kalorii posiada. Dziś zrobiony, właśnie z tego przepisu, do karczku dodaję łagodny ketchup (najlepszy z Gomaru) wraz z majonezem kieleckim robiąc fajny dip do tego mięska. Dla autorki przepisu daję 5, za kaloryczność dwa punkty niżej. Ogólnie mocna czwóreczka. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczna karkóweczka,lecz ja mięsko zawsze przyprawiam na noc majerankiem,lubczykiem,pieprzem i naprawdę odrobiną soli. Plastry mięsa kładę na blaszkę smaruję ketchupem na to cebulka,przykrywam plastrami żółtego sera i smaruję majonezem.Jest to danie kaloryczne,ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa.

    OdpowiedzUsuń
  8. Smaczne !!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszła kicha, majonez rozłożył się się na czynniki pierwsze, olej wylewałem chochlą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może majonez był złej jakości. Tłuszcz z mięsa rzeczywiście wytapia się w sporych ilościach - jak to z karkówki. Ja właśnie tak robię - odlewam jego sporą część tuż po upieczeniu. Może nie chochlą a zwykłą łyżką ;) Przykro mi, że danie nie spełniło oczekiwań.

      Usuń
  10. Pieczesz pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję, wyszło pysznie. Nie przykrywalam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że dopiero odpowiadam. Ja piekę pod przykryciem, ale skoro tak piszesz, to bez przykrycia też może być pysznie ;)

      Usuń
  12. Ja rozbijam mięso,przyprawiam, obtaczamy w mące i na patelnię na chwilę, potem do naczynia żaroodpornego i dalej jak w przepisie, dzięki temu karkówka jest kruchutka.

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany