Składniki (dla 2-4 osób):
- 2 pstrągi patroszone
- 1/2 pęczka kopru
- 4 plastry cytryny
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz czarny
- pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Rybę skrobiemy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem i lekko posypujemy pieprzem cytrynowym. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na jakiś czas do wchłonięcia przypraw. Przed pieczeniem podkładamy pod każdą z ryb plastry cytryny. Do środka wsypujemy posiekany koper i wkładamy po plastrze cytryny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20-25 minut - w każdym razie niezbyt długo by nie wysuszyć rybki.
Podajemy na szpinaku lub z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Pyszności. Syn pierwszego pstrąga zjadł na Wigilię rok temu. Dla mnie niewiele zostawił - tak mu smakował. Proste i szybkie danie rybne, a jakże smakowite do tego.
Nigdy nie robiłam z koprem. Zawsze z natką pietruszki. Będę musiała wypróbować Twoją wersje :)
OdpowiedzUsuń