Składniki:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru + łyżkę cukru trzcinowego)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki Szymanowskiej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce (np truskawki, jagody, wiśnie, jabłka)
- ulubiony aromat (ja zamiast aromatu dodałam 2 łyżeczki cukru waniliowego)
Całe jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy olej oraz kilka kropli ulubionego aromatu i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy całość na jednolitą masę.
Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę (ja dodatkowo posypałam bułką tartą), układamy owoce (ilość dowolna).
Ja użyłam za mało śliwek. Jako, że pierwszy raz robiłam to ciasto bałam się, że zrobi się zbyt wodniste od nadmiaru owoców. Niepotrzebnie. Ciasto pięknie wyrasta, więc owoców można wrzucić dość sporo.
Ciasto pieczemy około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu można obsypać cukrem pudrem. Przepis fantastyczny. Przygotowanie ciasta to kwestia 15 minut. Bajka. Żadnego wyrabiania, oczekiwań i kombinowania. Idealne na zachcianki, niespodziewanych gości czy niespodziankę dla męża. Jest wilgotne, puszyste i smaczne
Przepis oryginalny odnajdziesz na TEJ stronie.
Polecam.
Mniam mniam ... uwielbiam własnie takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto :)
OdpowiedzUsuńSzybko i pysznie!
OdpowiedzUsuńDear Margaret, A lovely and delicious cake. These are wonderful with the fruit. Blessings dear. Catherine xo
OdpowiedzUsuńpychotka szybkie i latwe
OdpowiedzUsuńGenialne. Pyszne i latwe
OdpowiedzUsuńczy można użyć mąki pszennej?? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak - ja użyłam Szymanowskiej ale inne marki jak najbardziej wchodzą w grę. W najbliższym czasie zamierzam poeksperymentować z mąką żytnią aby ograniczyć spożycie glutenu
UsuńTo ciasto jest przepyszne, uwielbiam jak poleży trochę w lodówce i przejdzie śliwkami do każdego okruszka. Polecam również wersję z truskawkami - po prostu obłęd. Ciasto łatwe, szybkie i zawsze wychodzi.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne !
OdpowiedzUsuń