- ok. 1 kg schabu środkowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy Dijon
- przyprawa pikantna do grilla
- przyprawa ziołowa do grilla
- sól, pieprz
Umyte mięso pokroiłam w ok. centymetrowej grubości plastry delikatnie zbiłam i oprószyłam solą. Odstawiłam na kilka minut.
W tym czasie przygotowałam prostą marynatę. Oliwę wymieszałam z ostrą musztardą. Powstałą zalewę rozprowadziłam na mięso. Następnie obsypałam kotleciki gotowymi mieszankami przypraw grillowych. Mięso leżakowało kilka godzin w chłodnym miejscu.
Następnie zostało zgrillowane i schrupane ze smakiem w trybie błyskawicznym.
Tak przygotowany schab środkowy grilluje się bardzo szybko. Wystarczy kilka minut z każdej strony i soczyste, ale chude mięsko gotowe.
Dobór dodatków to już kwestia własnego smaku i możliwości "przerobowych" ;)
To byłby wyśmienity obiadek dla na dzisiaj :)
OdpowiedzUsuń