Składniki:
- 2-3 ćwiartki kurczaka (w zależności od ilości chętnych)
- mieszanka ulubionych ziół i przypraw (tu słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir)
- sól, pieprz biały
- ok 50 ml wody
Umyte ćwiartki okrawamy ze zbędnego tłuszczu. Nacieramy solą i pozostałymi przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin - najlepiej całą noc do lodówki. Części kurczaka układamy w rozgrzanym garnku żeliwnym. Podlewamy odrobiną wody. Pieczemy pod przykryciem - po ok 20 minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Kurczak przyrządzany w ten sposób jest mięciutki, soczysty i aromatyczny. Ze względu na stosunkowo krótki czas pieczenia w stosunkowo niskiej temperaturze mięso nie traci wartości odżywczych, a przy tym jego przygotowanie nie wymaga "zachodu". Idealny na obiad codzienny.
Bardzo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńoch... zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńA w jakiej temp. go pieczesz?
OdpowiedzUsuńCiężko stwierdzić i konkretnie określić temperaturę - nie sprawdzałam po prostu. Jedno jest pewne, że garnki te, w których kurczak był pieczony dość szybko osiągają wysoką temperaturę oraz dobrze utrzymują i rozprowadzają ciepło pod przykryciem.
UsuńMożna piec również na powietrzu w garnku na stopkach w ognisku przez około 1,2 - 1.5 godziny
Usuń...szukam przepisow z wykorzystaniem garnka zeliwnego, jednak nie rozumiem, dlaczego u Pani nie pojawila sie temperatura pieczenia...?Przeciez na jakas musiala Pani ten piekarnik ustawic? Dla mnie to dziwne, bo garnki zeliwny jest szczegolnie wrazliwy na temperatury - moim zdaniem zamieszczanie takiego przepisu, gdzie nie podaje Pani tej temperatury jest bezsensowny....Niestety. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń