Składniki:
- 1 dorodna polędwiczka wieprzowa
- 1 spora cebula
- mąka do obtoczenia mięsa
- sól, pieprz świeżo mielony
- olej do smażenia
- odrobina wody (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Umytą, pozbawioną błon polędwicę kroimy w plastry o grubości ok 1 cm. Plastry rozbijamy na cienkie kotleciki. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy z odrobiną soli - cebulę pokrojoną w pióra. Zdejmujemy z tłuszczu. Obtoczone w mące kotleciki smażymy na lekko rumiano na tym samym tłuszczu. Pod koniec smażenia - każdy kotlecik oprószamy solą i pieprzem. Kiedy wszystkie kotleciki usmażone wrzucamy do nich cebulkę, podlewamy odrobiną wody i dusimy kilkanaście minut pod przykryciem. Podajemy z młodymi ziemniaczkami w koperku i ulubioną surówką.
Prostota i esencja smaku polędwicy wieprzowej. Mięsko jest miękkie, delikatne - rozpływa się w ustach - jak to polędwiczka ;) Smak przeszłości, który warto czasem wskrzesić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany