piątek, 31 marca 2023

Kajmaczek. Biszkoptowy przekładaniec na Wielkanoc i nie tylko

Zbliżają się Święta. Kolejna Wielkanoc za pasem. Czas odświeżyć dom. Wyciągnąć przepisy i zaplanować menu. W dzisiejszych czasach warto zwrócić uwagę na finansowy aspekt tych przygotowań. Biorąc pod uwagę galopujące ceny, wyższe z dnia na dzień warto nie przekombinować z ilością planowanych przysmaków. To propozycja warta zapisania. Można się zasłodzić nawet małą porcją tego ciasta. A przy okazji jest bardzo smaczne  Ponadto jest dość proste w wykonaniu. 


środa, 29 marca 2023

Orientalny bigos wegański. Aromatyczna kapusta bez grama mięsa.

Wielki Post powoli dobiega końca. Już myślimy  o świątecznych smakołykach. Tymczasem oto propozycja,  która powinna zainteresować nie tylko osoby, które ograniczają świadomie spożycie mięsa, ale właśnie przede wszystkich tych, którzy od mięsa nie stronią. Jest to przepyszna alternatywa tradycyjnego bigosu. Sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnych potraw, ale i jako samodzielne danie. Pełnia smaku bez grama mięsa.  Mniam