W każdym razie ja kapustę pekińską bardzo lubię, mój Mąż nie. A że Jego na obiedzie być nie miało to z czystym sumieniem zafundowałam sobie i Synciowi witaminowy smakołyk.
Składniki( na 3-4 porcje):
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 spory pomidor
- 1/2 małej papryki czerwonej
- 1/2 małej cebul
- 1/2 niewielkiego ogórka zielonego
- 1 średni ogórek kiszony
- sól, pieprz
Składniki na dressing:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- szczypta bazyli
- szczypta tymianku
- szczypta rozmarynu
- szczypta czosnku granulowanego
- mini-szczypta kurkumy dla koloru
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Surówka
Składniki na sałatkę pokroiłam w drobną kostkę. Kapustę dość cienko poszatkowałam, odrobinę posoliłam i popieprzyłam. Wymieszałam składniki.
Dressing
Musztardę utarłam na jednolitą masę z oliwą i sokiem z cytryny. Wsypałam przyprawy oraz natkę pietruszki. Tymianek i rozmaryn należałoby rozdrobnić w moździerzu, ale ja nie miałam na to czasu.
Dodałam do surówki na kilka minut przed podaniem.
Pyszności. Doskonała alternatywa dla majonezu czy gotowych mieszanek do sałatek dostępnych w sklepach. Sałatka jest lekka, a jednocześnie wyrazista. Polecam
Ja też uwielbiam pekinkę, na szczęście wszyscy w domu też lubią :) dressing smakowity :)
OdpowiedzUsuńMmm. Kapusta piekińska to u mnie czasami na "surowo". Coś tam się przygotowuje i podjadam pojedyncze listki :D A surówka I klasa <3
OdpowiedzUsuńA po co olej, jeśli już jest oliwa?
OdpowiedzUsuń