- średniej wielkości kapusta pekińska
- 2 - 3 średnie pomidory
- 1/2 średniej cebuli
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Umytą i osuszaną kapustę kroimy na pół. Każdą połówkę jeszcze na pół (wzdłuż) i szatkujemy. Pomidory kroimy w średniej grubości kostkę, a cebulę w kostkę drobniutką. Posypujemy pieprzem i solą.
Odstawiamy na 15 - 20 minut do zmięknięcia kapusty. Odlewamy wytworzony sos. Dodajemy majonez. Mieszamy i gotowe.
I tu dwie szkoły - w zależności od upodobań - można majonezu dodać od razu - nie czekając. Można też dodać pokrojoną paprykę, wtedy surówka jest bardziej chrupiąca i jędrna. Mi smakuje w obu postaciach. Pasuje do naprawdę różnych dań. Prosto, szybko, zdrowo, a na talerzu kolorowo. A zamiast kalorycznego majonezu można wykorzystać jogurt naturalny typu greckiego lub oliwę z oliwek - doprawione ulubionymi ziołami
oo.. znam, lubię, ale u mnie w domu wersja bez majonezu, tak sama lub z odrobiną oliwy ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają tak smakowicie, że chce się tylko jeść!!!!!!!!! pozdrawiam
OdpowiedzUsuń