Składniki (na jeden obiad):
- pierś z kurczaka
- 1-2 cebule
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Umytą, pozbawioną błon pierś z kurczaka kroję na kotlety. Mięso lekko rozbijam. Posypuje solą i pieprzem świeżo mielonym (dość obficie). Odstawiam na jakiś czas do lodówki (nawet na kilka godzin). Może to być także obiad na szybko, robiony ze świeżo przyprawionego mięsa. Cebule kroję w plastry lub w pióra i podsmażam na oleju. Kiedy się zeszkli i lekko zmięknie, odsuwam na bok a na tym samym tłuszczu układam kotlety. Okładam je cebulą, a patelnię przykrywam. Smażę bez odwracania (kilka minut przeważnie wystarczy - w zależności od grubości kotletów).
Doskonale smakują z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Na zdjęciu z pyzami produkcji mojej Mamy - też pysznie się komponuje.
W ten sposób mięso można przygotować prawie bez użycia tłuszczu (tyle co do cebuli, a potem podlać odrobiną wody) jak również z ulubionymi przyprawami. Ostatnio robiłam z kurkumą i płatkami chili - pyszne.
Bardzo lubię pierś kurczaka z cebulą.
OdpowiedzUsuń