Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 łyżki miodu (lub syropu z mniszka)
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego
- łyżeczka oliwy
- solidna szczypta płatków chili
- sól, pieprz biały mielony
Przygotowanie:
Polędwiczkę nacieramy solą i białym pieprzem. Z miodu, oliwy, octu i chili robimy marynatę, którą smarujemy mięsko. Chowamy na noc do lodówki. Następnego dnia obsmażamy przez chwilkę z każdej strony. Przed pieczeniem smarujemy odrobiną musztardy francuskiej. Pieczemy w folii do 40 minut. Następnie kroimy na plastry. By polędwiczka była soczysta, nie sucha jaką lubi mój Mąż - wystarczy 25-30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie z ziemniaczkami, buraczkami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany