Składniki (na ok 2 l zupy):
- mały korpus z kurczaka
- 1 spora młoda marchew
- kilka plastrów pora
- 1 łyżeczka soli
- 1 listek laurowy
- szczypta przyprawy warzywnej
- szczypta pieprzu
- ok 1,5 l wody
- słoik domowego przecieru pomidorowego Mamowej produkcji
- 3 solidne łyżki śmietany 12%
Gotujemy wywar na kurczaku. Doprawiamy go solą, pieprzem i vegetą. Po jakimś czasie dorzucamy pora i
marchew pokrojoną w małe ćwiartki. Kiedy mięso jest miękkie, wyciągamy je. Gdy zmięknie marchew - do wywaru wlewamy przecier pomidorowy. Zagotowujemy i zaprawiamy śmietaną. Zupa gotowa.
Tym razem wyszła pyszna. W smaku bliska mamowemu ideałowi. Pewnie to dlatego, że przyrządzona na domowym przecierze - produkcji mojej Mamy właśnie. Podałam ją z kolorowymi świderkami. Mniam po prostu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany