Składniki (na jedną solidną porcję):
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 2 paski żołtej papryki
- 2 paski czerwonej papryki
- 1/2 ogórka małosolnego
- 1 plaster żółtego sera
- 1 łyżka siekanego szczypioru
- 1/4 pomidora
- 2 łyżki ogórka zielonego krojonego w kostkę
- 3-4 liście sparzonego świeżego szpinaku
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki majonezu
- szczypta pieprzu cytrynowego
- szczypta kurkumy
Kaszę gotujemy dzień wcześniej wraz z odrobiną masła i vegety - na średnio miękko. Dodajemy szczypior, szpinak, ogórka małosolnego, ser żółty oraz szczyptę kurkumy. Przechowujemy do rana w lodówce.Wszystkie świeże warzywa kroimy następnego dnia rano - w drobną kostkę. Dodajemy łyżkę jogurtu z odrobiną majonezu. Po 15-20 minutach sałatka gotowa. Wyszła fantastycznie kolorowa, a do tego pyszna. Samo zdrowie do tego - pod warunkiem, że zbyt długo nie będzie stała. Jej przygotowanie zajmie tyle samo czasu co przygotowanie tradycyjnych kanapek - jak nie mniej. Polecam. Ja z pewnością jeszcze nie raz ją zabiorę ze sobą do pracy.
A o zdrowym odżywianiu poczytacie tu: http://cojesc.net/dieta-skuteczna/. Zapraszam do lektury i przemyśleń nad własną dietą - czy w pracy czy w domu ;)
z majonezem i masłem to chyba niezbyt niskokaloryczna
OdpowiedzUsuńMimo zawartości składników, na które zwróciłaś uwagę będę się jednak upierać że to dość lekka sałatka. Ilość tych składników w przepisie jest naprawdę znikoma. A wartości zamknięte w sałatce z pewnością nieporównywalne do tych, które zapewni nam buła z szynką. Pozdrawiam
Usuń