Składniki:
- 1/3 szyi indyczej
- ok 3/4 litra wody
- 1/2 papryki żołtej
- 1/2 papryki czerwonej
- kilka plasterków pora
- łyżka cebuli siekanej
- kilka strąków zielonej fasolki
- łyżeczka szczypioru świeżego
- łyżeczka koperku siekanego
- 1 łyżka serka topionego
- 1 łyżka śmietany
- listek laurowy
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa mielona - szczypta
Gotujemy szyję indyczą na miękko - wraz z solą, pieprzem i listkiem laurowym i porem. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy je do obrania, wrzucamy papryki i cebulę posiekane w kostkę oraz fasolkę w kawałkach. Kiedy warzywa są miękkie lecz nierozgotowane dorzucamy koper i szczypior. Wlewamy serek rozrobiony w odrobinie sosu. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Zaprawiamy odrobioną mąki jeśli sos jest zbyt rzadki. zabielamy odrobiną śmietany lub jogurtu greckiego. Sos gotowy. Zastosowań co nie miara - z kluskami śląskimi, łyżką kładzionymi, ryżem, kaszą czy jako dodatek do placków ziemniaczanych. W zależności od przypraw jakie zastosujemy sos zmienia smak i może posłużyć do innych celów. Polecam. Kompozycja wielozadaniowa rzec można.
Wspaniałe i pyszne :D
OdpowiedzUsuń