wtorek, 29 lipca 2014

Sos warzywny na indyku. Wiele zastosowań kiedy nie wiesz co na obiad

Nie wiesz co na obiad? Ja też. Odkąd wróciłam do pracy częściej taki problem gości w naszym domu. Staram się planować posiłki, czasem wenę pozostawiam Mężowi i jakoś to się kręci. Całkiem smacznie w sumie. Oto propozycja, która może uratować Wasze menu. Warzywny sos na mięsie, który można podać na wiele różnych sposobów.



Składniki:
  • 1/3 szyi indyczej
  • ok 3/4  litra wody
  • 1/2 papryki żołtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • kilka plasterków pora
  • łyżka cebuli siekanej
  • kilka strąków zielonej fasolki
  • łyżeczka szczypioru świeżego
  • łyżeczka koperku siekanego
  • 1 łyżka serka topionego
  • 1 łyżka śmietany
  • listek laurowy
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa mielona - szczypta
Przygotowanie:
Gotujemy szyję indyczą na miękko - wraz z solą, pieprzem i listkiem laurowym i porem. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy je do obrania, wrzucamy papryki i cebulę posiekane w kostkę oraz fasolkę w kawałkach. Kiedy warzywa są miękkie lecz nierozgotowane dorzucamy koper i szczypior. Wlewamy serek rozrobiony w odrobinie sosu. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Zaprawiamy odrobioną mąki jeśli sos jest zbyt rzadki. zabielamy odrobiną śmietany lub jogurtu greckiego. Sos gotowy. Zastosowań co nie miara - z kluskami śląskimi, łyżką kładzionymi, ryżem, kaszą czy jako dodatek do placków ziemniaczanych. W zależności od przypraw jakie zastosujemy sos zmienia smak i może posłużyć do innych celów. Polecam. Kompozycja wielozadaniowa rzec można.

1 komentarz:

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany