Po raz kolejny zapraszam na kisiel owocowy
Składniki:
- pojemnik malin
- pojemnik borówek amerykanskich
- kilka szypułek czerwonej porzeczki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ok 100 ml wody
Umyte owoce wrzucamy na patelnię. Zasypujemy cukrem - im bardziej dojrzałe i słodkie owoce tym mniej. Gdy owoce zaczynają puszczać sok - podlewamy wodą. Ilość wg upodobań - jeśli wolimy delikatniejszy w smaku i bardziej rzadki kisiel wlewamy więcej wody. Gdy owoce zaczynają się gotować zagęszczamy rozrobioną w odrobinie wody mąką ziemniaczaną. Nalewamy do miseczek, studzimy. Wstawiamy do lodówki. Po godzince deser gotowy. Schłodzony i chłodzący, naturalnie aromatyczny i bez konserwantów. Czego chcieć więcej w te upalne dni ...
musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuń