Składniki (na dwie duże blachy):
- 40-50 dag świeżych drożdży
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1 łyżka oleju
- plaska łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- ilość mąki razowej do wypieku pieczywa potrzebna do zagniecenia ciasta
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże rozpuszczamy wraz z solą, cukrem i oliwą w letniej wodzie. Następnie wlewamy do miski. Dodajemy stopniowo mąkę - tak by powstało sprężyste, nielepiące się ciasto. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Ciasto pozostawiamy a ok 30 minut do wyrośnięcia. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na placki dopasowane rozmiarem do posiadanych blaszek.Teraz wystarczy tylko przystroić pizzę pastą pomidorową i ulubionymi dodatkami.
Zdrowsza od pszennej wersja, a równie pyszna. Ciasto pięknie wyrasta (dosłownie słychać jak rośnie;) Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany