Składniki (na dwa obiady dla 2+1):
- 3 udka kurczaka (ćwiartki)
- 2 małe marchewki
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego
- sól
- pieprz kolorowy
- pieprz biały
- zioła prowansalskie
Umyte udka natarłam solą i odstawiłam na jakiś czas by sól się rozpuściła. Oprószyłam pieprzem kolorowym Pokropiłam sosem sojowym, który roztarłam. Następnie wysmarowałam udka z obu stron musztardą francuską. Oprószyłam białym pieprzem i dość sporą ilością ziół prowansalskich. Tak przygotowane udka marynowały się całą noc. Upiekłam je swoją tradycyjną metodą - w rękawie w temperaturze 190 stopni, na obranej, pokrojonej marchwi - przez ok 75 minut.
Udka wychodzą aromatyczne, soczyste i pyszne. Doskonale smakują zarówno z surówką z kapusty pekińskiej jak i ziemniaczkami przypiekanymi ze szczypiorem na maśle oraz pieczonymi warzywami. Następnym razem dodam do pieczenia mięsa odrobinę białego wina. Polecam. Receptura jest prosta a obiad wychodzi smakowity i nie wymagający zbyt wiele pracy.
wygląda przepysznie :) również uwielbiam mięso z kurczaka mniam!
OdpowiedzUsuń