Przejdę do szczegółów kolejnego przepisu obiadowego z kurczakiem w roli głównej.
Składniki (na jeden obiad):
- 2 ćwiartki kurczaka
- sól, pieprz
- kilka kropli ciemnego sosu sojowego
- papryka słodka mielona
- chili mielone
- majeranek
- 1 spora marchew
Przygotowanie:
Umyte udka nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy odrobiną sosu sojowego dla uzyskania ładnej barwy mięsa. Każde udko delikatnie obsypujemy chili. Na koniec mocno zsypujemy papryką słodką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wkładamy wraz z pokrojoną w ćwiartki marchwią do folii do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 185-190 stopni przez ok godzinę. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i dopiekamy przez ok. 15 minut bez przykrycia dla uzyskania chrupiącej skórki.
Podajemy z ulubionymi dodatkami: u mnie z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej w lekkim dressingu.
nie ma jak dobrze rozpoczęty tydzień a wszystko później pójdzie jak spłatka :) wcinamy
OdpowiedzUsuńO "kurcze pieczone" , jakie apetyczne paprykowe kurcze :)
OdpowiedzUsuń