wtorek, 6 września 2016

Jak obrać paprykę ze skóry?

Pewnie nie raz przy jedzeniu potraw z papryką przyrządzonych na ciepło wkurzały Was tak jak mnie - fragmenty skórki włażące między zęby mówiąc dosadnie... Jest prosty sposób by paprykę przed dodaniem do ulubionych dań pozbawić skóry.



Umytą paprykę w całości układamy na blasze wyłożonej papierem. Można użyć formy silikonowej
bez konieczności wykładania papierem. Opiekamy przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - po mniej więcej 15 minutach obracamy paprykę na drugą stronę. Kiedy skórka papryki nieco się przypali tzn, że papryka gotowa. Wyciągamy ja do miski i na ok 10-15 minut przykrywamy folią spożywczą. Kiedy papryka przestygnie możemy ją pozbawić gniazd nasiennych i swobodnie obrać ze skóry. Papryka jest gotowa do dalszej obróbki i wzbogaci niejedno danie pięknym aromatem (który podczas opiekania fajnie się uwydatnia) i aksamitnie gładką strukturą, które szczególnie w przypadku zup i przecierów będzie baardzo porządana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany