sobota, 23 lipca 2022

Medaliony z kurczaka w sosie kurkowym. Obiad jakby luksusowy.

W kontrze do ostatniego przepisu postanowiłam zaszaleć i zaserwować pomysłna, który jest równie prosty, ale już na pewno nie tani. Ta propozycja może ogołocić nasz portfel. Sezon kurkowy rozpoczęty, ale cena tych smacznych grzybów powala. 89 zł za kg? Serio? Wolę nie jeść. Oczywiście tylko do momentu póki sama nie nazbieram.  Tymczasem przedstawiam przepis na odrobinę luksusu w tych naszych marnych czasach:


Składniki:

  • ok. 30 dag kurek

  • pierś z kurczaka 
  • 1 cebula niewielka
  • 2 garści natki pietruszki
  • 100 ml śmietany 18%
  • Sól i pieprz
  • ewentualnie ulubione zioła do mięsa 
  • 1 niewielka cebula 
Przygotowanie:
Kurki oczyszczamy z ziemi, lekko płuczemy pod bieżąca wodą. Mniejsze sztuki zostawiamy w całości, większe kroimy. Pozostawiamy do osuszenia a w tym czasie przygotowujemy mięso. Pierś kroimy  a medaliony. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami (proponuję rozmaryn, tymianek). Obsmażamy  nasze medaliony na rumiano. Krótko. Tak by mięso było soczyste. W tym samym czasie dusimy grzyby wraz z cebulą na maśle. Niezbyt długo. Kurka ma pozostać jędrna i nie zgorzknieć. Na koniec dodajemy śmietanę do kurek i posiekaną natkę. Wyłączamy po zagotowaniu. Można połączyć sos z mięskiem przed podaniem. Można też serwować osobno z sosem do polania. Całość bosko smakuje z kopytkami. Jeśli chcemy żeby nasz sos był bardziej delikatny w smaku i by smak kurki był podkreślony  proponuję użyć śmietany 30 %. Choć żywszy smak i mniej tłuszczu przemawia jednak za wersją 12-18%. No dla mnie niebo w gębie...ale z jego przygotowaniem w tym sezonie wstrzymam się do własnych zbiorów. 



1 komentarz:

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany