czwartek, 8 września 2016

Krem z pieczonej papryki. Boska zupa w godzinę. Pozytywny smak jesieni.


 Choć za oknem jeszcze słońca i chwilami upalnie - to trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Jesień za pasem. Widać to w naszych warzywniakach gdzie fasolkę, ogórki i pomidory wypierają powoli różnokolorowe dynie i papryki. Niestety taka kolej rzeczy... Oto bardzo krótki i prosty, ale jakże pozytywny przepis na zupę krem z czerwonej papryki przywieziony przez Mamę z uzdrowiskowego Ciechocinka. Przepis wypróbowany podczas drugiego tygodnia urlopowego spędzonego u Mamusi. Ech... kiedy to było, chlip, chlip.



Składniki:
  • 3 dorodne papryki czerwone
  • litr bulionu warzywnego
  • 1 serek kremowy topiony
  • czubryca zielona
Przygotowanie: 
Paprykę pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę. Przygotowujemy litr bulionu warzywnego, w którym rozprowadzamy serek kremowy. Dodajemy paprykę i gotujemy do jej miękkości (jeśli wcześniej ją opiekaliśmy to nie trzeba długo gotować.) Miksujemy zupę na gładko. Doprawiamy mieszanką ziół - czubrycą zieloną. Zupa gotowa. Wg autorki przepisu możemy ją zaprawić mąką i odrobiną śmietany, ale wg mnie jest to totalnie zbędne. Jeśli użyjemy wystarczająco dużo mięsistej papryki to zupa jest pyszna bez tego. Można ja podać z groszkiem ptysiowym bądź domowymi grzankami. Pycha
Z taka zupą nawet jesienne wieczory niestraszne. Polecam

1 komentarz:

  1. Chyba faktycznie nastał już "czas zup". A Twój krem wygląda super smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany