środa, 9 października 2013

Surówka z kapusty pekińskiej w dwóch wariantach. Prosty, szybki i przepyszny dodatek do obiadu

Choć jestem zdeklarowanym mięsożercą to muszę przyznać, że nie samym mięsem człowiek żyje, a przynajmniej tak być nie powinno. Warto by w każdym posiłku znalazły się warzywa surowe bądź gotowane - jako doskonale źródło witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu (w tym również układu trawiennego). Dlatego staram się by każdy posiłek (szczególnie obiadowy) miał swą "zieloną stronę". Oto prosty sposób na surówkę, która pasuje prawie do każdego dania obiadowego.

Składniki (na solidną miskę surówki):
  • średniej wielkości kapusta pekińska
  • 2 - 3 średnie pomidory
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Przygotowanie: 
Umytą i osuszaną kapustę kroimy na pół. Każdą połówkę jeszcze na pół (wzdłuż) i szatkujemy. Pomidory kroimy w średniej grubości kostkę, a cebulę w kostkę drobniutką. Posypujemy pieprzem i solą.


Odstawiamy na 15 - 20 minut do zmięknięcia kapusty. Odlewamy wytworzony sos. Dodajemy majonez. Mieszamy i gotowe.



I tu dwie szkoły - w zależności od upodobań - można majonezu dodać od razu - nie czekając. Można też dodać pokrojoną paprykę, wtedy surówka jest bardziej chrupiąca i jędrna. Mi smakuje w obu postaciach. Pasuje do naprawdę różnych dań. Prosto, szybko, zdrowo, a na talerzu kolorowo. A zamiast kalorycznego majonezu można wykorzystać jogurt naturalny typu greckiego lub oliwę z oliwek - doprawione ulubionymi ziołami




2 komentarze:

  1. oo.. znam, lubię, ale u mnie w domu wersja bez majonezu, tak sama lub z odrobiną oliwy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają tak smakowicie, że chce się tylko jeść!!!!!!!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany