piątek, 4 października 2024

Błyskawiczny sposób na paprykę w occie. Pyszny dodatek do kanapek.

Dawno mnie tu nie było. Teraz wpadam tu częściej po swoje stare przepisy niż wrzucam coś nowego. Życie realne jest dużo bardziej pochłaniające i nie daje zbyt wiele przestrzeni ani na pisanie ani na spontaniczne "nowe" gotowanie.

W każdym razie jesień w pełni choć moglibyśmy cieszyć się jeszcze prawie letnim słońcem. Pora przetworów powoli dobiega końca, ale żeby całkiem nie zniknąć z przestrzeni "Kuchni po mojemu" wrzucam ekspresowy przepis na paprykę w occie.


Składniki (na 8-10 słoików):

  • 3 kg papryki 
  • Ocet 10%
  • Cukier 
  • Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
Paprykę myjemy. Pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na paski. Nakładamy do słoików. Zalewamy przestudzoną zalewą. Na taką porcję papryki trzeba użyć potrójnej porcji marynaty z "kartki". Lepiej przygotuj od razu więcej niż tak jak my dorabiaj ją 10 razy 😁
Papryka po jakichś dwóch tygodniach nadaje się do spożycia, w związku z tym mam szczere obawy czy do zimy doczeka. 
Polecam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany