Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (np. z łopatki, z udźca indyka)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 mała sucha kajzerka
- sól, pieprz
- bułka tarta lub mąka do obtoczenia klopsów
- 15 dag sera ulubionego sera żółtego
- 20-30 dag pieczarek
- solidna szczypta ziół prowansalskich
Obsmażamy z każdej strony. Niestety - przez żółty ser klopsy
mogą się przypalać. Obsmażone wrzucamy na wrzątek. Dodajemy zioła prowansalskie
oraz wcześniej lekko podduszone na maśle pieczarki. Dusimy pod przykryciem na
wolnym ogniu 20-30 minut. Jeśli jest potrzeba zaciągamy sos odrobiną mąki.
Dodajemy 2-3 łyżki gęstej śmietany. Dusimy do zagotowania. Klopsiki podajemy z
ulubionymi dodatkami. U mnie kluski łyżką kładzione oraz buraczki.
Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuń