piątek, 1 sierpnia 2014

Serowo - warzywne przekąski zawijane po francusku. Gotowe w pół godziny

W środę pierwszy raz od pewnego czasu naszła mnie chęć zrobienia czegoś w kuchni "ponad program". Przyznaje od razu, ze nie była to spontaniczna i bezinteresowna chęć pichcenia, tylko podyktowana rozsądkiem i wrodzonym instynktem oszczędzania potrzeba niezmarnowania produktów o bliskim terminie przydatności. Ale czy to takie ważne są powody - grunt, że w końcu zrobiłam coś poza obiadem na zapas czy kanapkami na kolację. Mimo upału... ;) I powiem nieskromnie, że całkiem z tego smaczne kąski wyszły. Polecam


Składniki (na 6 sztuk):
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5-6 suszonych pomidorów z oliwy
  • 1/4 średniej żółtej papryki
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 10 dag sera żółtego tartego
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta papryki wędzonej
  • łyżka keczupu

Przygotowanie:
Ciasto rozwijamy, smarujemy cienko keczupem. Paprykę i pomidory kroimy drobno. Ser ścieramy, a mozzarellę kruszymy na kawałki. Mieszamy z ziołami prowansalskimi i papryką. Rozkładamy równomiernie na cieście (niezbyt grubo) i zawijamy w roladkę. Następnie kroimy w plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180-190 stopni. Ta którą ja wybrałam okazała się dość niefortunna ze względu na panujące upały i odrobinę zbyt dużą ilość nadzienia. Ciasto się po prostu rozłaziło. Zamiast kształtnych ślimaków wyszły pyszne cudaki po prostu. Walorów smakowych w żaden sposób to jednak nie zaburzyło. Sam pomysł cudownie szybki i prosty. W sam raz dla pracujących, leniwych i żądnych smakołyków jednocześnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany