Wróćmy jednak do wątku głównego - kulinarnego. Gulasz z indyka. Jasny sos, kruche zdrowe mięso i sezonowe warzywa. Po szczegóły zapraszam do dalszej lektury:
Składniki:
- 60 - 70 dag piersi z indyka
- 1/2 cebuli
- 1/2 malej papryki czerwonej
- 1/2 malej papryki żółtej
- 1 mała marchew
- kilka strąków fasoli szparagowej (najlepiej zielonej)
- ok 1 litra wrzątku
- sól
- pieprz biały
- czosnek suszony
- kurkuma
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka płatków chili
- maka do obtoczenia mięsa (żytnia z pszenną)
- olej do przysmażenia
Przygotowanie:
Mięso kroimy w dość grubą kostkę. Przyprawiamy białymi przyprawami i kurkumą.
Pieprzu białego nie należy oszczędzać. Odstawiamy mięso na 2-3 godzinki w chłodne miejsce. Następnie obtaczamy w mące. Podsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Wrzucamy na gotującą wodę. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę z dodatkiem vegety. Wrzucamy do mięsa. Dusimy ok 30 minut pod przykryciem. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę a marchew w słupki. Najpierw dorzucamy marchew i fasolkę bo się dłużej gotują. Na ostatnie kilka minut wrzucamy paprykę. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos odrobiną maki i łyżką śmietany. Gotowe. Dla koloru wrzucamy odrobinę kopru.
U nas z uwielbianymi kluskami śląskimi, które wczoraj lepiłam w ramach weekendowej rozrywki ;) Kluseczki z ziemniaków gotowanych na parze, więc samo zdrowie - no może gdyby nie to, że Mąż postanowił je pysznie odsmażyć, a nie odgotować ;).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany