Składniki (na 7 kotletów i 7 klopsów):
- 70-80 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 sucha kajzerka
- 3-4 małe młode cebulki
- garść szczypioru siekanego
- garść siekanego kopru
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Mięso mielimy wraz z cebulą i namoczoną bułką. Wyrabiamy z całym jajkiem na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy siekany szczypior. Formujemy kotlety i klopsy - kotlety większe, a klopsiki małe. Obtaczamy w bułce tartej. Klopsy obsmażamy na oleju i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą (ok 200 - 300 ml). Gotujemy ok 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy siekany koper. Po kilku minutach zaprawiamy odrobiną mąki (jeśli sos nie zgęstniał wystarczająco od samej bułki) i zabielamy łyżką śmietany. Klopsy gotowe. W tym samym czasie i na tym samym tłuszczu smażymy kotlety na rumiano. Trzy obiady z głowy. Za każdym razem podane z innymi dodatkami, za każdym razem tak samo smaczne. Ot i taka to teraz moja wena kulinarna. Byle smacznie, szybko i nie na jeden dzień ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany