Przepis źródłowy lekko zmodyfikowałam na potrzeby, zasoby i przyzwyczajenia Kuchni po mojemu
Sprawdźcie sami: pyszne, lekkie, proste i bezglutenowe:
Składniki (na 18 sztuk):
- 5 - 6 średniej wielkości ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- 2-3 łyżki gotowanego ryżu
- 18 ładnych truskawek
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Tłuczemy je na miałko. Po ostygnięciu wyrabiamy z jajkiem i
rozgniecionym gotowanym ryżem na jednolita masę. Doprawiamy odrobiną cukru i soli do smaku. Dodajemy tyle maki ziemniaczanej ile będzie potrzebne do wyrobienia gładkiego, nielepiącego się do ręki ciasta (jak na śląskie). Formujemy małe kulki ciasta. Rozgniatamy je na placuszki i zawijamy w nie truskawki. Jedna truskawka - jeden knedelek. Wrzucamy na lekko osolony i posłodzony wrzątek z odrobiną oleju. Gotujemy ok 3-4 minuty od czasu wypłynięcia.
Ja podałam ze słodzoną śmietaną.
Pyszne... brak słów, zachwyt był i to duży - u wszystkich spożywających. Pełen sukces, biorąc pod uwagę, że danie bez glutenu, z którym jak się okazuje mi nie po drodze.
A jeśli zapomnimy o cukrze i zamiast śmietany użyjemy kefiru to danie można zaliczyć nawet do dietetycznych ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany