czwartek, 5 czerwca 2014

Jasny sos do zapiekanek, warzyw i mięs. Beszamel po raz pierwszy

Tak jak nie robiłam nigdy wcześniej szparagów, tak i z beszamelem nie miałam w swojej kuchni do czynienia. Ten delikatny, biały sos doskonale pasuje do gotowanych warzyw, białych mięs jak i wszelkiego rodzaju zapiekanek. Jest bardzo prosty do przygotowania, czego szczerze mówiąc się nie spodziewałam.
Oto przepis ściągnięty z bloga Smaczny Kąsek.


Składniki (na 400-500 ml sosu):
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 400 ml mleka (w przepisie oryginalnym 500 ml)
  • sól, pieprz biały, 
  • mielona gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Mąkę podsmażamy na maśle na jasnozłoty kolor (2-3 minuty wystarczą). Rozprowadzamy powoli wlewanym mlekiem - cały czas mieszając. Mój Mąż zrobił to przy użyciu trzepaczki, która idealnie się sprawdziła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy.  
Sos ma bardzo delikatny smak lecz jest dość ciężki. Nie należy więc przesadzać z jego spożyciem. Pysznie smakuje z żółtym serem, więc będzie stanowił dodatek idealny do wszelkiego rodzaju zapiekanek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany