Oto przepis ściągnięty z bloga Smaczny Kąsek.
Składniki (na 400-500 ml sosu):
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 400 ml mleka (w przepisie oryginalnym 500 ml)
- sól, pieprz biały,
- mielona gałka muszkatołowa
Mąkę podsmażamy na maśle na jasnozłoty kolor (2-3 minuty wystarczą). Rozprowadzamy powoli wlewanym mlekiem - cały czas mieszając. Mój Mąż zrobił to przy użyciu trzepaczki, która idealnie się sprawdziła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy.
Sos ma bardzo delikatny smak lecz jest dość ciężki. Nie należy więc przesadzać z jego spożyciem. Pysznie smakuje z żółtym serem, więc będzie stanowił dodatek idealny do wszelkiego rodzaju zapiekanek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy konstruktywny komentarz mile widziany