piątek, 25 kwietnia 2014

Na lekkie śniadanie i początek weekendu - domowy twarożek ze szczypiorkiem

Od minionych świąt nie mogę dojść do siebie jeśli chodzi o poczucie przesycenia. Nie będą rozwijać tematu, by nie narazić się na kolejne uwagi czytelników znudzonych tematyką świąt. Przedstawiam po prostu przepis na lekki, wiosenny i jakże swojski dodatek do kanapek. Twarożek ze szczypiorkiem. W połączeniu z zapachem świeżego pieczywa nie ma o tej porze roku nic bardziej pysznego.



Składniki:
  • 250 gram twarogu (tłusty lub półtłusty)
  • 1 lub 1/2 pęczka szczypioru (pęczek pęczkowi nierówny)
  • 3-4 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz
Pzygotowanie:
W misce ucieramy twaróg ze śmietaną. Po uzyskaniu jednolitej, aksamitnej konsystencji dodajemy drobno posiekany szczypior. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.




Podajemy z ulubionym pieczywem oraz pomidorem. Mniam. Na sobotnie śniadanko w sam raz. Doczekać się nie mogę na ten pysznie lekki smak. I Wam też polecam. Taki twarożek nada się doskonale również jako nadzienie do pysznie słodkiej papryki Ramiro

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany