Składniki (na 1 solidną porcję):
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 średnia papryka żółta
- 1 pomidor
- 1/2 marchewki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki chili
- solidna szczypta soli
- 1/2 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego (lub miodu)
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 kotlecik z piersi kurczaka
- kilka piór cebuli
- płatki chili - szczypta
- sól, pieprz
- 1/2 kulki mozzarelli
- 2 łyżki startego żółtego sera
Umyte warzywa kroję: paprykę w paski, marchewkę - w ćwiartki, a pomidora w ósemki. Wsadzam do rękawa do pieczenia. Zasypuję solą i przyprawami. Dodaję musztardę i syrop z mniszka (lub miód). Podlewam wodą (50 - 100 ml). Piekę w temp. 170-180 stopni przez 40 - 50 minut. Upieczone warzywa wykładam wraz z sosem do naczynia żaroodpornego. Mieszam od razu z łyżką koncentratu pomidorowego.
Czekam aż warzywa wystygną i przejdą pomidorowym smakiem.
W tym czasie szykuję 'wkładkę mięsną". Stłuczonego kotlecika posypanego przyprawami (patrz: skład niespodzianki) smażę na odrobinie oleju z wcześniej uduszoną cebulą. Warzywa wstawiam bez przykrycia do piekarnika. Gdy już są ciepłe, kładę na nie uduszoną pierś. Przykrywam plastrami mozzarelli i startym serem. Zapiekam do rozpuszczenia sera.
Wykładam łopatką. Obok wykładam resztę warzyw i polewam powstałym sosem pomidorowo - warzywnym.
Zapewniam, że taka kolacja może smakować. Jest się czym najeść, ale bez odczucia ciężkości po spożyciu. Pyszności. W sam raz na ciepłą kolację. Przygotowywałam to danie także z kurczakiem wędzonym - równie pyszne. Polecam
Ojej, jaki ciekawy przepis! Muszę zrobić - u nas papryki pod dostatkiem :)
OdpowiedzUsuńPasowałoby poprawic wygląd ostatecznego dania. Lecz w smaku nadrabia bardzo dużo!
OdpowiedzUsuń