Składniki:
- 5 marchwi
- 1 papryka żółta
- 1 mała papryka czerwona
- 2 niewielkie pomidory
- plaster dyni (ok 20 dag)
- 1 kostka serka topionego śmietankowego
- łyżeczka masła
- sol, pieprz
- imbir świeży (kawałek ok 1 cm.)
- woda do ugotowania marchwi
- 100 ml wywaru z pieczenia kurczaka
Przygotowanie:
Obrane 3 marchewki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kiedy marchew mięknie dodajemy dynię i imbir (dynia gotuje się szybko, a po cóż ją wygotowywać). Pod koniec gotowania dodajemy masło i pieprz.
Ugotowaną marchew, imbir i dynię miksujemy wraz z papryką pieczoną z kurczakiem na gładko. Lepiej wyciągnąć warzywa z wywaru co by nie być w żółte ciapki ;) Dolewamy wywar z gotowania i pieczenia. Jeśli powstały krem jest zbyt gęsty podlewamy wodą. Wrzucamy kostkę serka topionego. Nada ona zupie aksamitną konsystencję.
Jeśli nie chce się rozpuścić - miksujemy chwilkę. Zupa - krem gotowa.
Na zdjęciu obok z wkładką mięsną - szafranowym skrzydełkiem, z tych, z którymi piekłam warzywa.
Zupa ma pysznie kremową konsystencję. Wyczuwa się w niej smak pieczonych warzyw, przypraw z kurczaka oraz orzeźwiająca nutkę imbiru. W sam raz na odświeżenie i pobudzenie w smutne, szare dni. Choć ze względu na lekki, aksamitny smak to i w upały (które nam już niestety nie grożą) ta kolorowa zupa zdałaby egzamin.
Świetna zupa na jesień.
OdpowiedzUsuń