czwartek, 5 września 2013

Pomysł na obiad z niczego, czyli pikantny sos warzywno - mięsny doskonały na danie główne, dodatek czy tam na dokładkę ;)

Przedstawiam prosty przepis na obiad przygotowany z rzeczy niewykorzystanych do innych dań, które przygotowywałam w zeszłym tygodniu. Jak już wspominałam, nie lubię marnować jedzenia. Tak się złożyło, że zostały mi produkty, z których powstały moje faszerowane papryki. Postanowiłam zamienić je w kolejny obiad by się w lodówce zbytnio nie zależały. I tak można powiedzieć od niechcenia powstał sosik, który totalnie trafił w gust mojego Męża. Mi z resztą też bardzo smakował.


Składniki:
  • 200 gram mięsa z piersi indyka lub kurczaka + ulubione przyprawy do mięsa (ja użyłam  mięsa, które nie zmieściło się do papryk)
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1-2 pieczarki
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 kostki rosołowej wołowej
  • 1/2 litra wody
  • 100 ml przecieru pomidorowego domowej produkcji
  • solidna szczypta płatków chili
Przygotowanie:
Paprykę pokroiłam  w kostkę, a cebulę i pieczarki w talarki ;) Na gorącą wodę wrzuciłam kostkę rosołową. Do gotowego bulionu wrzuciłam usmażone mięsko. Dusiło się ok. pół godzinki. Dorzuciłam paprykę. W tym czasie przysmażyłam cebulę i pieczarki na maśle, które lekko posoliłam i popieprzyłam. Dodałam do duszącego się mięsa. Dolałam przecieru pomidorowego. Wsypałam chili i zagotowałam. Zagęściłam odrobiną mąki i gotowe.



Sosik wyszedł bardzo, bardzo smaczny. Pikantny, z wyraźnym posmakiem papryki i pomidorów. Syna też kusił, ale ze względu na dużą zawartość chili nie nadawał się do spożycia przez mojego Malucha.


Doskonale komponuje się z ryżem lub kaszą jaglaną.


Paprykujemy 4

5 komentarzy:

  1. i mnie również by posmakował - uwielbiam takie klimaty :) kolorowe dania lepiej smakują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie przepisy!

    Czy jest Ci potzrebna weryfikacja obrazkowa w komentarzach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dear Margaret, This is a wonderful, healthy and I like the bit of spice. Blessings dear. Catherine xo

    OdpowiedzUsuń
  4. Un piatto delizioso! Buonaserata Daniela.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis bardzo mi się spodobał - muszę go niedługo wprowadzić w życie.

    OdpowiedzUsuń

Każdy konstruktywny komentarz mile widziany