Składniki:
- 200 gram mięsa z piersi indyka lub kurczaka + ulubione przyprawy do mięsa (ja użyłam mięsa, które nie zmieściło się do papryk)
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1-2 pieczarki
- 1/2 małej cebuli
- 1/2 kostki rosołowej wołowej
- 1/2 litra wody
- 100 ml przecieru pomidorowego domowej produkcji
- solidna szczypta płatków chili
Paprykę pokroiłam w kostkę, a cebulę i pieczarki w talarki ;) Na gorącą wodę wrzuciłam kostkę rosołową. Do gotowego bulionu wrzuciłam usmażone mięsko. Dusiło się ok. pół godzinki. Dorzuciłam paprykę. W tym czasie przysmażyłam cebulę i pieczarki na maśle, które lekko posoliłam i popieprzyłam. Dodałam do duszącego się mięsa. Dolałam przecieru pomidorowego. Wsypałam chili i zagotowałam. Zagęściłam odrobiną mąki i gotowe.
Sosik wyszedł bardzo, bardzo smaczny. Pikantny, z wyraźnym posmakiem papryki i pomidorów. Syna też kusił, ale ze względu na dużą zawartość chili nie nadawał się do spożycia przez mojego Malucha.
Doskonale komponuje się z ryżem lub kaszą jaglaną.
i mnie również by posmakował - uwielbiam takie klimaty :) kolorowe dania lepiej smakują.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy!
OdpowiedzUsuńCzy jest Ci potzrebna weryfikacja obrazkowa w komentarzach:)
Dear Margaret, This is a wonderful, healthy and I like the bit of spice. Blessings dear. Catherine xo
OdpowiedzUsuńUn piatto delizioso! Buonaserata Daniela.
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo mi się spodobał - muszę go niedługo wprowadzić w życie.
OdpowiedzUsuń